v
UYGULAMALI BİLİMLER YÜKSEKOKULU - GASTRONOMİ VE MUTFAK SANATLARI
Program Yeterlilikleri - Alanları
No Program Yeterlilikleri Yeterlilik Tipi Yeterlilik Alanı
1 Gastronomi ve mutfak sanatları alanında, gıda bilimi,turizm bilgisi ve beslenme ilkeleri gibi yakın disiplinlerde kavramlar, kuramlar, ilkeler ve olgular hakkında bilgi sahibidir. Bilgi Kuramsal Bilgi
2 Gastronomi ve mutfak sanatları alanındaki yasal düzenlemeler, mesleki standartlar, etik değerler, İş güvenliği, işçi sağlığı, sosyal güvenlik hakları vb hakkında bilgi sahibidir. Bilgi Olgusal Bilgi
3 Ulusal ve uluslararası gıda güvenliği standartları, hukuki düzenlemeler ve mutfak yönetimi uygulamaları hakkında bilgi sahibi olur. Bilgi Olgusal Bilgi
4 Ulusal ve uluslararası mutfaklar hakkında bilgi sahibi olur ve uygulayabilir. Bilgi Olgusal Bilgi
5 İçinde bulunduğu ortamlarda diğer bireylerle ve meslekdaşları ile iyi iletişim kurar; kendi alanındaki etik ve toplumsal değerlere uygun davranır Yetkinlik İletişim ve Sosyal Yetkinlik
6 Bir yabancı dilde kendini ifade edebilir, yazılı ve sözlü olarak iletişim kurar. Yetkinlik İletişim ve Sosyal Yetkinlik
7 Kaliteli malzemelerleri seçerek hijyenik koşullarda, güvenilir her türlü yiyecek ve içeceği hazırlayabilir, sunabilir ve yeni ürünler tasarlayabilir; farklı beslenme şekillerine göre menü hazırlayabilir. Yetkinlik Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği
8 Alanı ile ilgili fiziksel ortamı, araç-gereçleri ve teknolojileri tanır, kullanır ve bakımını yaparak korur. Yetkinlik Alana Özgü Yetkinlik
9 Çeşitli pişirme yöntemlerini tanır ve uygular. Yetkinlik Alana Özgü Yetkinlik
10 Kişisel bakıma, hijyene, giyime ve görünüme alanının gerektirdiği şekilde özen gösterir. Yetkinlik Alana Özgü Yetkinlik
11 Yiyecek içecek işletmelerinde maliyet analizi, kontrolü ve menü fiyatlandırması yapabilir. Yetkinlik Alana Özgü Yetkinlik
12 Gastronomi ve mutfak sanatları ile ilgili bilgi, beceri ve yetkinlikleri yaşam boyu öğrenme bilinciyle sürekli günceller ve geliştirir. Yetkinlik Öğrenme Yetkinliği
13 Bilgi ve becerilerinin katma değeri yüksek düşünceye,yaklaşıma veya ürüne dönüştürülmesinde sorumluluk alır. Beceri Bilişsel Beceri
14 Çalıştığı ve sorumluluğu altındaki alanlarda gıda ve iş güvenliği açısından gerekli önlemleri alır ve kontrol edebilir; kalite kontrolünü yapabilir. Beceri Uygulamalı Beceri
15 Tarihi, sosyal, kültürel ve hukuksal sorumlulukları kavrar; etik, eşitlik ve çevresel değerleri benimser ve uygulayabilir. Beceri Uygulamalı Beceri