v

Yerleşkeler Hakkında

Kapadokya Üniversitesinin, biri Kapadokya bölgesinde, diğeri İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’nda olmak üzere iki ayrı yerleşkesi bulunmaktadır.

Tarihi ve nitelikli binaların yeniden işlevlendirilmesiyle ortaya çıkan Kapadokya yerleşkesi, öğrencilerine tarihi bir atmosferde son derece çağdaş bir eğitim alma imkânı sunmasının yanı sıra, binlerce yıllık tarihi ve büyüleyici coğrafyasıyla UNESCO Dünya Mirası kapsamında bulunan Kapadokya’nın sakin ve huzurlu atmosferinde eğitimlerine yoğunlaşma; zengin sosyal etkinlikler ile keyifli bir öğrencilik hayatı yaşama imkânı sunmaktadır.

Kapadokya Üniversitesi, Sabiha Gökçen Havalimanı’nda faaliyet gösteren eğitim yerleşkesiyle ise bir havalimanında eğitim veren ilk ve tek yükseköğretim kurumu olma özelliğini taşır. Yükseköğretim kurumu, özel sektör ve devlet iş birliğinin en etkin örneklerinden birini sergileyen Sabiha Gökçen Havalimanı yerleşkemiz, öğrencilerimize havacılığın kalbinde eğitim alma imkânı sunar.

Kapadokya Üniversitesinin merkezinin bulunduğu Mustafapaşa Köyü, 2021 Aralık ayında UNWTO (Dünya Turizm Örgütü) tarafından dünyanın "En İyi Turizm Köyleri"nden biri seçilmiştir.

Konaklama

Kapadokya Üniversitesinin Mustafapaşa Yerleşkesinde kız ve erkek öğrenci yurtları bulunmaktadır. Tüm öğrenci evlerimizde 24 saat sıcak su, kablosuz internet bağlantısı, üç öğün yemek ve güvenlik hizmeti mevcuttur. Öğrenci evlerine ek olarak, Ürgüp’te de anlaşmalı tesislerde konaklama alternatifleri sunulmaktadır. Ürgüp’ten yerleşkelere belirli saatlerde ücretsiz servislerle ulaşım sağlanmaktadır.

Sosyal Hayat

Kapadokya Üniversitesi, öğrencilerinin gelişiminde, akademik faaliyetler ve mesleki deneyimin yanında sosyal, kültürel, sportif faaliyetlerin de önemli yer tuttuğuna inanmakta; öğrencilerin kişisel gelişimlerinin desteklenmesine ve yükseköğretim deneyimlerini zenginleştirilmesine büyük önem vermektedir. Bu hedef doğrultusunda öğrencilerin bilimsel, sosyal, kültürel ve sportif etkinliklerde bulunmak üzere kurdukları topluluklara destek vermekte, yıl boyu çok çeşitli etkinlikler düzenlenmektedir.

Kapadokya Üniversitesi, her yarıyılda öğrencilerimiz arasında turnuvalar düzenlemektedir. Bunlardan badminton, halı saha, streetball turnuvaları ve ödüllü oryantiring yarışması üniversitemizde bir gelenek haline gelmiştir. Öğrencilerimiz ayrıca; bisiklet, pilates, zumba, basketbol, voleybol, at biniciliği basta olmak üzere birçok spor dalında faaliyetlere katılma olanağı bulmaktadır.

Bölgesinin sosyal hayatına sanatsal ve kültürel aktivitelerle katkıda bulunmak Kapadokya Üniversitenin temel hedefleri arasındadır. Yıl boyu düzenlenen sergiler, müzik dinletileri, fotoğraf eğitimleri gibi faaliyetler, her akademik yıl başlangıcında ve bitişinde düzenlenen konserler hem öğrencilere hem de bölge halkına açıktır.

Yeme - İçme

KÜN Öğrenci Evleri Müdürlüğü, Mustafapaşa ve Ürgüp’te yemek hizmeti sunmaktadır. Yemekhanelerimizden tüm öğrencilerimiz yararlanabilmektedir. Kantin ve ortak çalışma alanlarımızda yeme içme hizmeti uygun fiyatlarla verilmektedir.

Sağlık

Yüksekokulumuz merkez yerleşkesinin bulunduğu Mustafapaşa beldesinde Sağlık Bakanlığının sağlık ocağı ve bu ocakta görevli kadrolu hekimi ve hemşiresi bulunmaktadır. Aile hekimliği ile yapılan anlaşma ile sisteme tüm öğrenciler kaydedilmekte; mesai saatleri içerisinde öğrencilerimize hızlı ve etkin bir sağlık hizmeti sunulmaktadır. Öğrenci evlerinde mesai saatleri dışında sağlık hizmetleri hastanelerden alınmaktadır. Rahatsızlanan öğrenci, öğrenci evi görevlileri eşliğinde hastaneye götürülmektedir. Tüm vakalar formlarla kayıt altına alınmakta ve ilgili aile hekimine iletilmektedir. Ayrıca Nevşehir’de Versa Hastanesi, İstanbul’da Emsey Hastanesi ile yapılan anlaşma çerçevesinde katkı paylarında öğrencilerimize indirim uygulanmaktadır.

Engelli Öğrenciler

Kapadokya Üniversitesinde yükseköğrenim görecek engelli öğrencilerin, öğrenim hayatlarını ve toplumsal katılımlarını kolaylaştırmak için gerekli tedbirleri almak ve bu yönde düzenlemeler yapmak için Engelli Öğrenci Birimi kurulmuştur.

Öğrenci İşleri

Öğrenci İşleri Birim Başkanlığı tarafından kayıt alma, kayıt yenileme, notların takibi, öğrencilerin askerlik işlerinin takibi gibi işlemler gerçekleştirilmektedir. Öğrenci işlerimiz “KION öğrenci işleri otomasyonu” ile sorumluluğunda olan iş ve işlemleri hatasız ve hızlı yürütmek üzere çalışmalarına aralıksız devam etmektedir. Ayrıca öğrenci işleri birimimiz, kayıt dönemlerinde “canlı destek” hizmeti vermektedir.

Çalışma/Öğrenme Alanları

Kapadokya Üniversitesi bünyesinde; Merkez Kütüphanesi, Sosyal Bilimler Kütüphanesi ve Fen Bilimleri Kütüphanesi olmak üzere üç farklı mekanda yapılandırılmış kütüphane bulunmaktadır. Kütüphanelerdeki koleksiyonlar, yerleşkelerde faaliyet gösteren eğitim-öğretim programlarına göre oluşturulmuştur. Kapadokya Üniversitesi kütüphanelerindeki tüm yayınlar Yordam kütüphane otomasyon programına aktarılmaktadır.

Araştırma yapan öğrencilerimiz ve öğretim elemanlarımız, Üniversitemizin internet sitesinde yer alan Kütüphane sayfamızdan, kütüphane kataloğumuza erişebilmekte, üniversitemizin veri tabanlarından 7 gün 24 saat yararlanabilmektedirler.

Kapadokya Üniversitesi, kütüphanesini sürekli zenginleştirmekte, koleksiyonunda yer alan süreli yayınları ve referans kaynaklarını zenginleştirmektedir. Elektronik kaynaklara kolay erişimi sağlayacak bilgisayarlar araştırmacıların hizmetine sunulmuştur.

Bunların dışında, Kapadokya Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi bünyesinde Sanat Tarihi; Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu bünyesinde ise Uçak Teknolojisi özel kitaplıkları bulunmaktadır.

  1. Merkez Kütüphane: Merkez kütüphane, Mustafapaşa Yerleşkemizde bulunmaktadır. Kütüphanemiz, açık raf sistemi ile aynı anda 40 kişilik oturma kapasitesine sahiptir. Kütüphanenin koleksiyonu ağırlıklı olarak felsefe, tarih, genel hukuk, havacılık, teknoloji ve mimarlık konularında yayınlardan oluşmaktadır.
  2. Sosyal Bilimler Kütüphanesi: Sosyal Bilimler Kütüphanesi, Mustafapaşa Yerleşkemizde bulunmaktadır. Kütüphanemiz, açık raf sistemi ile aynı anda 40 kişilik oturma kapasitesine sahiptir. Kütüphanenin koleksiyonu ağırlıklı olarak sosyal bilimler, politik bilimler, tarih, hukuk, edebiyat konularında yayınlardan oluşmaktadır.
  3. Fen Bilimleri Kütüphanesi: Fen Bilimleri Kütüphanesi, Ürgüp Yerleşkesinde yer almaktadır. Kütüphanemiz, açık raf sistemi ile aynı anda 40 kişilik oturma kapasitesine sahiptir. Kütüphanemizde ağırlıklı olarak Fen bilimleri, tıp, sanat, sanat tarihi, eğitim, çocuk gelişimi, beslenme, mutfak sanatları konularında yayınlar bulunmaktadır.

Buna ilave olarak, 2011-2012 akademik yılı başında Kapadokya ve İstanbul yerleşkelerinde THY Teknik A.Ş. desteğiyle SHT-147 Kütüphanesi kurulmuştur. Kütüphaneler yaklaşık 500’er kitabı kapsayacak raf kapasiteleri ile Uçak Teknolojisi ön lisans programı öğrencilerine ve yaygın eğitim programları bünyesindeki kursiyerlere hizmet vermektedir. Kütüphanede 60 kişilik oturma kapasiteli çalışma (oturma) alanı bulunmaktadır. Kütüphane koleksiyonu, mimarlık, mühendislik, güzel sanatlar, sosyal ve beşeri bilimler, hukuk, edebiyat, vb. ile ilgili konularda basılı bilgi kaynaklarından oluşmaktadır. Ayrıca araştırma faaliyetlerini desteklemek amacıyla abone olunan, deneme erişimine açılan ve açık erişimli veri tabanları kütüphane internet sayfasında (https://kutuphane.kapadokya.edu.tr) yayımlanarak hizmete sunulmaktadır.

Değişim Programları

Erasmus Değişim Programı

Yükseköğretim kurumlarının birbirleri ile iş birliği yapmalarını teşvik etmeye yönelik bir Avrupa Birliği programı olan Erasmus programı, yükseköğretim kurumlarının birbirleri ile ortak projeler üretip hayata geçirmeleri; kısa süreli öğrenci ve personel değişimi yapabilmeleri için karşılıksız mali destek sağlamakta ve yükseköğretim kurumları ile çalışma çevreleri arasındaki ilişkilerin ve iş birliğinin arttırılmasını teşvik etmektedir. Kuruluşundan bu yana ulusal olduğu kadar uluslararası alanda da önemli başarılara imza atan Üniversitemiz, 2008-2009 akademik yılından itibaren Avrupa Komisyonunun Erasmus programına dahil olarak Erasmus Extended University Charter sahibi olmuştur. 2021-2027 yıllarını kapsayacak yeni dönem politikası “Dijital Gündem”, “Yeşil Gündem” ve “Dahil Etme” başlıklarını içermektedir.

Orhun Değişim Programı

Türk Keneşi üye ülkeleri arasında yükseköğretim alanında iş birliğini gerçekleştirmek amacıyla kurulmuş olan Orhun Değişim Programı, TÜRKÜNİB üyeleri arasında imzalanan Orhun Değişim Programı Protokolü ile gerçekleştirilir. TÜRKÜNİB üyeleri, Türk Keneşi ülkelerinin Yükseköğretim Kurulu ve Eğitim Bakanlıkları tarafından diploma denklikleri tanınan yükseköğretim kurumları ile Orhun Değişim Programı Protokolü imzalar. Orhun Değişim Programının uygulanmasına ilişkin ilkeler, Yönetmelik ve Esas ve Usuller tarafından ayrıntılarıyla belirlenmiştir. Programın amaçları şu şekilde sıralanmıştır:

  • Ortak tarih, kültür, dil mirasından yola çıkarak yüksek öğretim kurumları arasında iş birliği sağlanması, çağdaş, bilimsel düzeye uygun eğitim standartlarının uygulanması suretiyle ortak kimlik bilinci yüksek nesiller yetiştirilmesi,
  • Üye üniversitelerdeki programların uyumlu hale getirilmesi,
  • Ortak kredi transfer sisteminin uygulanması,
  • Öğretim elemanı yetiştirme programlarının teşvik edilmesi,
  • Öğrenci ve öğretim elemanı değişim programlarının uygulamaya konulması,
  • Üye üniversitelerin birbirlerinin diploma denkliğini tanımalarına yönelik uygun zeminin oluşturulması,
  • Üniversitelerin belli alanlarda sahip oldukları öne çıkan üstünlüklerden yararlanılması,
  • Uygulamaya yönelik ortak öğretim, araştırma programlarının ve projelerin yürütülmesi,
  • Üye üniversiteler arasında sempozyumlar, akademik faaliyetler, kültür, bilim ve spor alanlarında yarışmalar düzenlenmesi,
  • Türk dünyasına yönelik çalışmalar yürüten öğrencilere özel burs sağlanması,
  • Ortak tarih, medeniyet ve edebiyatımıza yönelik derslerin tüm üye ülke üniversitelerinde verilmesi yönünde çalışmalar yapmaktır.

Farabi Değişim Programı

Kısaca "Farabi Değişim Programı" olarak adlandırılan Yükseköğretim Kurumları Arasında Öğrenci ve Öğretim Üyesi Değişim Programı, üniversite ve yüksek teknoloji enstitüleri bünyesinde ön lisans, lisans, yüksek lisans ve doktora düzeyinde eğitim-öğretim yapan yükseköğretim kurumları arasında öğrenci ve öğretim üyesi değişim programıdır. Farabi Değişim Programı, öğrenci veya öğretim üyelerinin bir veya iki yarıyıl süresince kendi kurumlarının dışında bir yükseköğretim kurumunda eğitim ve öğretim faaliyetlerine devam etmelerini amaçlamaktadır. Farabi Değişim Programına katılan öğrencilere karşılıksız burs, öğretim üyelerine de ek ders ödemesi yapılmaktadır. Farabi Değişim Programının uygulanmasına ilişkin ilkeler, Yönetmelik ve Esas ve Usuller tarafından ayrıntılarıyla belirlenmiştir. 2022-2023 Eğitim Öğretim Yılında planlanan hareketliliklerin yapılmaması uygun bulunmuştur.

Mevlana Değişim Programı

Yükseköğretim Kurulu Mevlana Değişim Programı, yurtiçinde eğitim veren yükseköğretim kurumları ile yurtdışında eğitim veren yükseköğretim kurumları arasında öğrenci ve öğretim elemanı değişimini gerçekleştirmeyi amaçlayan bir programdır. Değişim programına katılmak isteyen öğrenciler en az bir en fazla iki yarıyıl eğitim için; öğretim elemanları ise en az 1 hafta en fazla 3 ay süreyle dünyadaki yükseköğretim kurumlarında ders vermek üzere programdan faydalanabilirler. Benzer şekilde dünyanın bütün bölgelerinden de öğrenci ve öğretim elemanları Türkiye’deki yükseköğretim kurumlarına program kapsamında gelerek eğitim-öğretim faaliyetlerine katılabilirler. Mevlana Değişim Programı kapsamında öğrenci değişimine, Türkiye’deki bütün yükseköğretim kurumlarında (Mevlana Değişim Programı Protokolü imzalamış olan yükseköğretim kurumlarında) örgün eğitim programlarına kayıtlı ön lisans, lisans, yüksek lisans öğrencileri katılabilirler. 2022-2023 Eğitim Öğretim Yılında planlanan hareketliliklerin yapılmaması uygun bulunmuştur.