v
BEŞERİ BİLİMLER FAKÜLTESİ - TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI
Sira No 
Aciklama 
1Dil öğretiminde ve dilbilim çalışmalarında bilgi ve beceri sahibi olur.
2Türk dili ve edebiyatı alanında yapılan çalışmaları takip eder.
3Türkçeyi doğru, güzel ve etkin bir biçimde konuşma ve yazmayı kuralları dahilinde öğrenir.
4Modern Türk edebiyatının dönemlerini, bu dönemin özelliklerini, edebî akımlarını, şahsiyetlerini ve eserlerini edebiyat biliminin kuram ve yöntemlerinden yararlanarak öğrenir.
5Tarihî Türk lehçelerine ait metinleri okuyabilir, tarihî Türk lehçelerinin metinlerini transkribe eder, bu metinleri Türkiye Türkçesine aktararak üzerinde dilbilimsel inceleme yapabilir.
6Türkiye Türkçesi ağızlarının ses ve şekil bilgisi özelliklerini, ağız araştırmalarının yöntemlerini, ağız araştırmalarında derleme yöntem ve tekniklerini öğrenir.
7Anonim, âşık ve tasavvuf edebiyatlarının temel eserlerini okur ve döneme has fikir akımları çerçevesinde bu metinleri yorumlar.
8Türk dilbilgisini ses, şekil, sözdizimi, anlam ve söz varlığı bağlamlarında dilbilim yöntem ve kuramlarından yararlanarak karşılaştırmalı olarak inceler ve çözümler.
9Türk halk edebiyatının ve halkbiliminin tarihî gelişimini söz konusu alanın beşerî bilimlerle ilişkisi çerçevesinde kavrar.
10Modern dilbilim ve halkbilim kuram ve yöntemleri hakkında bilgi sahibi olur ve bunları metinlere uygulama becerisi kazanır.
11Klasik Türk edebiyatının poetikası, dönemleri, hayat ve toplumla olan ilişkisi, dil-kültür ve medeniyete olan katkılarının günümüz edebiyatına olan etkilerini öğrenir.
12Türk dili ve edebiyatı alanında kişi ve kurumları bilgilendirir, alanı ile ilgili çözüm önerilerini modern kuramlara dayanarak uygulamalı olarak ortaya koyar.
13Türk dili ve edebiyatı alanı ile ilgili sosyal, kültürel, sanatsal ve akademik etkinliklere katılır, bu tür etkinliklerin düzenlenmesinde rol alır.
14Türk dili ve edebiyatı alanında edinmiş olduğu bilgi ve becerileri, disiplinler arası çalışmalarda kullanır.